THE WHISKY FRIEND, FRANS BROUWER

THE WHISKY FRIEND, FRANS BROUWER

Zoektocht.

Het blijft mij verbazen dat de meeste restaurants en zeker ook hun sommelier of kok de unieke smaakcombinatie van spijs en whisky nog niet ontdekt hebben. Verder dan een paar klassieke whisky’s in de bar zijn ze niet gekomen terwijl er zoveel keuze is om een maaltijd in perfectie te beginnen of te eindigen, maar zeker ook om de maaltijd te begeleiden. Hordes smulpapen zouden een burgermansfortuin willen uitgeven om toch maar bij elBulli 2.0 of the Fat Duck te mogen dineren. En hoewel ik een enorme fan ben van de beleving van Adrià of Hester, toch mis ik de verrijzenis van die ene kok die het initiatief neemt en deze kookhelden de mond snoert. Dus Toine, Margo, Hans, Sandra, Bart, Jan, René, Paul en Ruud bel mij eens op en verdien er simpelweg een sterretje bij. Je hoeft niet eens van whisky te houden om de smaaksensatie te beleven. Deze zomer heb ik met een kookologisch wonderkind samen gezeten om een aantal kruiden te selecteren om op whisky te laten trekken. Bijvoorbeeld steranijs, die de kok in kwestie uit Marokko betrok, en whisky van Islay: Bunnahabhain van 12 jaar oud. De whisky krijgt na een aantal weken het aroma en smaak van de steranijs en die gebruik ik in een verstuiver om een extra dimensie aan een visgerecht te geven. Het geeft een licht getoaste dropsmaak die heel mooi in harmonie is met de anijssmaak die heel subtiel zijn werk doet. Door de gebruikte kruiden te drogen en daarna te vermengen met een mooi zeezout krijg je een fantastische twist die menigeen in vervoering brengt en dat gewoon tijdens een barbecue voor vrienden. Ik zal bij een volgende gelegenheid het restaurant noemen waar deze fenomenale smaken ook voor U te vinden zijn, mits er een kok deze handschoen opneemt en zich eeuwige roem toe-eigent.

Met genietende groet, Frans

https://www.thewhiskyfriend.nl/